Nem csak a fizikai bántalmazás a bántalmazás!

2022.09.15

A saját otthonunk sokszor nem az a biztonságot adó környezet, melynek lennie kellene!

Mit értünk pontosan párkapcsolati erőszak alatt?
Megkülönböztetünk rosszul működő, jól működő és bántalmazó párkapcsolatokat. Ha egy kapcsolatban sok a veszekedés, az még nem feltétlenül bántalmazó, azonban ha az egyik fél módszeresen és rendszeresen elnyomja a másikat, uralkodni akar felette, akkor az utóbbival van dolgunk. Ez többféle módon is megtörténhet, lehet szó testi-, lelki-, szexuális-, sőt gazdasági-, és társadalmi erőszakról is. A lényeg az, hogy az egyik fél kontrollál, és elveszi a másik önbizalmát, megpróbálja magától függővé tenni őt. És ez mindig egyoldalú. A statisztikák azt igazolják, hogy szinte mindig férfiak az elkövetők és nők az áldozatok; a fiúk az erőszak jóval keményebb formáit is elfogadhatónak tartják, míg ha egy lány próbál kontrollt gyakorolni, őt hisztisnek bélyegezik meg. Például egy felmérés szerint a fiúk majdnem 18%-a tartja elfogadhatónak, hogy szexuális téren nyomást gyakoroljon a partnerére, míg a lányoknak csak a 2%-a. A két nem máshogy is éli ezt meg. Szerintem ez ahhoz kötődik, ahogy a társadalmunk a férfi-női szerepekről gondolkozik. A férfi az, aki domináns, határozott, döntést hoz, érvényesíti az akaratát, és ha ezt a partnerével szemben csinálja, az sem tűnik olyan abnormálisnak.

Milyen jelekből jöhetünk rá, hogy egy bántalmazó párkapcsolatban vagyunk?

A kapcsolatok elején normálisnak tűnhet, ha tudni akarja mikor, hol és mit csinálsz, hogy kivel vagy. Ha két randi után feleségül venne, az biztosan az egódat legyezi, vagy úgy tűnhet, eze egy elsöprő szerelem.

Akkor viszont meg kell szólalnia a vészcsengőnek, ha mi picit másképp érezzünk. Ha nem boldogok vagyunk mikor megszólal a telefon kiírva a szeretett férfi nevét, hanem görcsbe rándul a gyomrunk.

Jelek

Féltékeny amiért téged hibáztat és nem engedi, hogy a barátaiddal is időt tölts

Amennyiben a viselkedése mások előtt egészen más mint otthon a négy fal között. Társaságban bántalmazó, de otthon kedves. Avagy társaságban kenyérre lehet kenni, de otthon egy vadállat

Egy idő után mindenre fény derül. Számára egy nő a mos, főz, takarít, gyereket nevel szerepeket tölti csak be.

Ha valahogy szóba kerül a nők elleni erőszak vagy bármilyen szexuális erőszak és ő ezen csak nevet.

Bántó, sértő, megalázó dolgokat mond. Sérteget.

A szexet eszközként használja. Ha büntetni akar megvonja vagy kierőszakolja azt.

Mindig az ő problémáival, sértettségével kell foglalkozni.

Családoddal, barátaiddal nem tarthatsz kapcsolatot kedved szerint

Hatalmas elvárásai vannak. Mindig mindennek tökéletesnek kell lennie, neked kifogástalannak a nap minden szakában, elérhetőnek, kívánatosnak...megdöbbentő elvárásai vannak...

Vitákban befolyásol, nem megbeszélitek azokat, mert ő elvonul

Befolyásolja hová mehetsz, mit vehetsz fel, kik lehetnek e barátid,  mit ehetsz, mikor használhatod a mosdót....stb....

Mindenért másokat hibáztat, nincs felelősségvállalás.

Fenyegetően tárgyakat dobál

Beleüt falba, ajtóba

Ha felmerül a fizikai erőszak és ezzel fenyegetőzik is

Ha nem bánik jól az állatokkal, gyerekekkel, bántja a háziállatokat


Jellemző ezekre a kapcsolatokra, hogy mikor egy óriási dühroham "lecsap", az ez utáni napokban olyan lesz minden, mint ,,azelőtt". De ne hagyjad, hogy megtévesszen a látszat! Az ilyenkor kapott extra figyelem és kedvesség csakis arra szolgál, hogy ne hagyjad el! Hogy visszacsábítson! Hogy képes legyen megtartani téged!


A fizikai bántalmazás fenyegetésekkel, lökdöséssel, végtagok megszorításával kezdődik. Innen már nincs messze a szexuális erőszak sem! Nem a te döntésed lesz, hogy mikor!


Mit tegyünk ha felismerjük a jeleket?

Sokszor ha felüti a fejét a felismerés akkor is nehéz, veszélyes kehet tenni ellene. Ilyen esetekben szép szavakkal már nem lehet megoldani a helyzetet, de mielőbb meg kell próbálni lépni! Egy felmérés alapján minden 5. nő élt már olyan kapcsolatban ahol nem csak lelki erőszak áldozata volt, jelenleg 220 ezer nő él olyan kapcsolatban ahol partnere bántalmazza. Egy másik felmérés szerint legtöbb ilyen nő maga is gyermekként megélte ugyanezt a szüleivel.

,,A BÁNTALMAZÁS SZAVAKKAL KEZDŐDIK! VEDD ÉSZRE! TEHETSZ ELLENE!"

Kérj segítséget! Akár nálunk, akár az alábbi elérhetőségen AZ ERŐSZAK NEM MAGÁNÜGY!!!  : 

NANE nők a nőkért : +36 80 505 101